Rostos sárgabaracklé

Címkék: ivólé, kajszibarack, sárgabarack

Amire végeztem az összes sárgabarack felhasználásával, úgy gondoltam, hogy mindent elkészítettem amit szerettem volna: sárgabarack krémlevest, sárgabarackos gombócot, cukormentes, rozmaringos, mentás-rozmaringos sárgabaracklekvárt, aszalt sárgabarackot. Erre ismét kaptam ajándékba még kicsit több mint két kg sárgabarackot. Fogtam is a fejem, hogy most mi tévő legyek, aztán megvilágosodtam: rostos sárgabarack lé vagy ahogy gyerekkorunkban hívtuk ivólé lesz a barackból.
Nem csináltam még ilyet, ezért gyors körkérdést csináltam a család sokat tapasztalt nőtagjai között, hogy hogyan is fogjak neki. Aztán a sok ötletet összegyúrtam egy egésszé, és megszületett a recept.

A cukormennyiség terén határozottan elhatárolódtam a hagyományos arányoktól, és tényleg csak a szükséges mennyiséget adtam hozzá. Szerintem így pont jó lett, de nyilván ez nagyban függ attól is, hogy mennyire érett barackból készíted.

Az egész folyamat kicsit több mint fél órát vesz igénybe.

Nekem 3 db 7,2 dl-es üveget töltött meg ez a mennyiség.

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgabarack
  • 2 dl víz
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 2 teáskanál citromsav

A sárgabarackokat mosd meg, és magozd ki, majd mehetnek a fazékba. Hogy ne kapjon le, a biztonság kedvéért önts a barackok alá 2 dl vizet, és tedd fel főni.

Amikor a barackok már teljesen megfőttek, vedd le az edényt tűzről, és egy botmixer segítségével turmixold össze őket. Most add hozzá a barna nádcukrot és a citromsavat, majd tedd vissza a tűzre, és újra forrald fel.

Ha főzés közben képződik hab, azt egy szűrő segítségével szedd le róla.

Amikor a sárgabarack lé újra felforrt, forrald még 2-3 percig majd vedd le a tűzről, és kezdd el üvegekbe tölteni. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket. Ezután csavard az üvegeket így fejre fordított állapotban egy jó vastag takaróba, és hagyd, hogy így hűljenek ki. Én pokrócostól egy kosárba raktam az üvegeket, hogy ne dőljenek el. Nekem körülbelül 1 nap volt amire teljesen kihűltek. Ekkor már nincs más dolgod, mint bepakolni őket a spájzba.

Lehet kicsit hígítani egy kis vízzel, bár amiatt, hogy nincs benne túl sok cukor nem túl tömény.

Jó szürcsölést hozzá!




Karácsonyi nedű, avagy mézes-aszalt szilvás fűszeres pálinka

Címkék: ánizs, fahéj, méz, pálinka, szegfűszeg

Karácsonyi nedűKedves rokonaink körében igen nagy népszerűségnek örvend a pálinkakészítés, éppen ezért mi is sokszor kapunk tőlük kóstolót. Persze jól jön, ha van a háznál pálinka, hiszen kiváló külső-belső fertőtlenítésre, vagy étvágygerjesztőnek, de mivel mi ritkán fogyasztjuk, ezért van már jó néhány üveggel a spájzban. Ilyenkor karácsony közeledtével azonban mindig sikerül megcsappantani a készletet, ugyanis a pálinka az alapja a karácsonyi nedűnek.
Ahhoz, hogy a fűszerek és az aszalt szilva átadják az ízüket a pálinkának, kell legalább 3 hét. Éppen ezért itt az ideje, hogy elkészítsd, ha ezzel szeretnéd megkínálni a vendégeidet karácsonykor. Nálunk igen nagy népszerűségnek örvend, úgyhogy lehet, hogy idén ajándékba is fogunk adni belőle.

Azt javaslom, hogy egész fűszereket használj, és ne őröltet, mert attól zavaros lesz az elkészült nedű.

Hozzávalók:

  • 1 liter pálinka
  • 10 dkg akácméz
  • 2 db egész csillagánizs
  • 3 db egész szárított zöld kardamom
  • 1 db fahéj rúd
  • 20 db egész szegfűszeg
  • 1 db egész selim bors (elhagyható)
  • 4 db aszalt szilva

A karácsonyi nedű elkészítése nagyon egyszerű. Keress egy akkora üveget, amelyben elfér legalább 11-12 dl folyadék, és az üveg szája ne legyen túl szűk, hogy a fűszereket könnyedén bele tudd tenni.

Először a mézet öntsd az üveg aljára. Ezután mehetnek bele a fűszerek, a sorrend nem fontos. Ha kicsit szűk lenne az üveg szája, akkor el is törheted a nagyobb fűszereket. Az aszalt szilvákat kockázd fel minél apróbbra, hiszen a pálinkában alaposan meg fognak dagadni.

Most már csak annyi a dolgod, hogy jól rázd össze az egészet. Ezt az összerázást az érés során többször hajtsd végre. Tedd hűvös helyre, és várd, hogy az ízek összeérjenek. Ne lepődj meg, a méz és a fűszerek miatt a színe csodálatos aranybarna lesz.

Kellemes kortyolgatást kívánok!





Forraltbor

Címkék: brownie, forraltbor, mandula

Ki ne ismerné és szeretné a forraltbort? Ha valami, ez aztán igazán tipikusan magyar. Vidéken a disznóvágások elmaradhatatlan része, a hidegben zajló munkálatok alatt, míg a városiak elsősorban a karácsonyi vásározások közepette fogyasztják előszeretettel.

Én pedig szívesen készítem otthon is, ezt a lélekmelegítő nedűt. Variációinak száma végtelen. Ez a recept, amit most megosztok Veled a számomra a legkedvesebb. A bor megválasztása nagyon fontos, ne nagyold el. A gyömbértől kicsit csipősen pikánssá válik, míg a kardamom igazi keleties íz világot tár elénk.

Hozzávalók:

  • 1/2 liter száraz minőségi vörösbor (Egri Bikavér, Portugieser)
  • 1 evőkanál akác vagy hársméz (természetesen ízlés szerint)
  • 2 rúd fahéj
  • 8-10 db szegfűszeg
  • 4 db kardamommag
  • 2 cm-es gyömbér darab felszeletelve
  • 1/2 narancs héja

A narancsot és a gyömbért alaposan most meg mielőtt a felhasználod. A narancsról hámozd le a héját, a gyömbért szeleteld fel.

Az összes hozzávalót tedd edénybe, és lassú tűzön, fedő nélkül főzd legalább 15 percig, hogy az összes fűszer íze jól kioldódjon. Nem baj, ha miután elérte a forráspontját, hagyod, hogy folyamatosan forrjon. Ha lejárt az idő el is készült.

Én olyan forrón szoktam inni, ahogy csak bírom.

Fogyaszthatod egy kellemes romantikus este keretében, vagy várhatod ezzel a távolról érkező, megfáradt rokonokat karácsonykor.

Fogyaszthatsz mellé édeseset, mondjuk egy jó kis browniet vagy sósat, mondjuk egy kis pirított mandulát.

Kellemes forraltborozást!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:




Mangó lasszi, egy kis vitamin bomba a télben

Címkék: mangó, mangó lassi

Az indiai éttermekből már jól ismert örök kedvenc. A fűszeres vacsora, gyomornyugtató záróakkordja. Különlegessége az egyszerűségben rejlik. Kevés hozzávaló kell hozzá, de azok együtt isteni íz kombinációt alkotnak. Az indiai éttermekben általában mangó dzsússzal készítik, én, azonban ha tehetem, mindig friss gyümölcsöt használok.

Bátran ki merem jelenteni, hogy az egzotikus gyümölcsök közül a mangó a kedvencem. Az íze igazán különleges, olyan mintha több gyümölcsöt ötvöztek volna. Gyümölcstől függ, de van, amelyikben a sárgabarack, van amelyikben a banán és van amelyikben az ananász ízét lehet felfedezni. Sokféle vitamint és rostot tartalmaz, de megtalálható benne a béta - karotin is. Csökkenti a koleszterin szintet és linalool tartalma segít leküzdeni a stresszt.

A recept két adagra szól.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 db érett mangó
  • 3 dl natúr joghurt
  • 2 teáskanál méz (én nem szeretem, ha túl édes, de ha kevésnek érzed, tehetsz még hozzá)
  • 1 evőkanál kókusz reszelék
  • 1 kávéskanál fahéj

A mangót vékonyan meghámozzuk és felkockázzuk.

A mangót többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk.

Ezután 1 - 2 órára hűtőbe rakjuk.

Ha lejárt az idő poharakba töltjük és fogyasztjuk. Nyáron dobhatunk bele jégkockát is.

Kellemes felüdülést!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:
Fitness mutató:
Vega:igen





Bodzás, gyömbéres, mentás limonádé

Címkék: bodza, gyömbér, menta, méz

Tudom, hogy erről a hűsítő italról rögtön a nyár jut eszedbe. Hogy akkor mégis miért pont most teszem fel ezt a receptet? A magyarázat egyszerű. Egyre többen betegek körülöttem, vírusok hada áll lesben, hogy végre lecsaphasson rám. De én nem hagyom! Ez az ital megvéd, hiszen ebben a limonádéban csupa olyan összetevő van, ami jótékony hatással van az egészségre, az immunrendszerre. És nem mellékesen nagyon finom.

Szóval, ha Neked mindegy, hogy beteg leszel vagy sem, illetve mindegy, hogy egy ilyen finomsággal véded meg magad a betegségek ellen vagy rossz ízű gyógyszerekkel, akkor véletlenül se készítsd el.

Sőt, mióta rákaptunk erre a nedűre, a vendégeket is ezzel kínáljuk az agyon cukrozott, szénsavas üdítők helyett. A siker garantált.

Hozzávalók:

  • 2 db citrom
  • 1 marék szárított bodzavirág
  • 1 marék friss mentalevél vagy 2 marék szárított
  • 3 cm-es friss gyömbér
  • 2 evőkanál méz
  • 1,8 liter víz

Egy 2 l-es kancsóra lesz szükségünk, az a legjobb ha van benne szűrő is.

A citromokat megmossuk, levüket kifacsarjuk, majd a héjakat felkockázzuk és beledobjuk a kancsóba. A gyömbért alaposan megmossuk és lereszeljük. Ezt is a kancsóba tesszük.

A mézet egy kis pohár vízben alaposan felkeverjük, hogy feloldódjon. Ennyivel kevesebb víz fog hozzá kelleni. Mehet ez is a kancsóba, a bodzavirággal és a mentalevéllel együtt.

Felöntjük a maradék vízzel. Gyakorlatilag kész is vagyunk.

Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Fogyasztás előtt még egyszer felkeverjük.

A gyömbér nem csak az indiai konyha elengedhetetlen fűszere, de jótékony hatással van a vérkeringésedre, az emésztésre és kiváló meghűlés ellen is.

Fogyaszd egészséggel!