A kistarcsai hagymás görhöny hagyományos receptje

2014.05.17 10:53
  • 1 kg burgonya,
  • 1 nagyobb vöröshagyma,
  • 15 dkg liszt, só,
  • a sütéshez olaj

A burgonyát tisztítsd meg és reszeld le káposztareszelőn. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, kevés sót és a liszttel alaposan dolgozd össze. A masszából evőkanállal rakj kis halmokat a felforrósított (félujjnyi) olajba, kissé lapítsd el. Mindkét oldalát süsd pirosra. Az olajból kiemelve csöpögtesd le, és azon forrón kínáld. Fokhagymás tejföl a legjobb mellé, de salátával, vagy csak úgy, magában is remek vacsora. A kistarcsai séf utolsó jó tanácsa: őrölj frissen feketeborsot a tejföllel megöntözött görhönyre!

  •  

 
A változtatások az egészségért:
- a csicsóka sokkal egészségesebb, mint a burgonya
- a hozzátett zöldségekkel teszünk sokféleképpen nem csak az ízért, hanem az egészségért is
- a teljes kiőrlésű liszt vagy a tönköly liszt nem emeli meg a vércukor szintet
- a tofu (természetes szójabab túró) nem okoz lerakódásokat a testben mint a tejtermékek
- a tepsiben sütéssel kevesebb olajat használunk, jót tesz az egészségnek testsúlynak

  • - gyors jégcsapretek és sárgarépa savanyúsággal tálalva – különösen a jégcsapretekkel – megkönnyítjük az olaj emésztését.