A legegészségesebb 10 őszi gyümölcs és zöldség

2014.05.17 16:15

Nyáron, amikor a termelői piacok elárasztanak minket friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, sokat fogyasztunk belőlük.
De ahhoz, hogy valóban egészségesek maradjunk, fontos, hogy egész évben eleget együnk belőlük, mert védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben.

 

 

őszi kosár

 

 

 

A jó hír, hogy ősszel sem kell lemondanunk a vitaminforrásról, az itt felsorolt gyümölcsök és zöldségek az egyik legegészségesebbek, amit a betakarítás során találhatunk.

Vajon mindegyikből eszel eleget a 10-es listáról?

 

 

Alma

alma

 

Az alma egy őszi kedvenc. Antioxidánsokat tartalmaz. Segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egyszerű uzsonna, könnyű magunkkal vinni az iskolába, munkahelyre valamint az edzésekre.

Próbáljátok ki mogyoróvajjal, sajttal, salátával. Nagyon finom házi alma mártás vagy kompót készíthető belőle.  

  • Figyelemre méltó tápanyagok: rost, C-vitamin, K-vitamin

 

Körte

körte

 

Körte tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabadgyökök által okozott károkkal szemben, hozzájárulnak a szív-és vastagbél egészségéhez.              

Nagyon finom salátába és zabkásával is. 

  • Figyelemre méltó tápanyagok: rost, C-vitamin, réz

 

Kiwi

 

kiwi fruit2

 

Tápanyagokban rendkívül gazdag, többek között igen nagy mennyiséget tartalmaz a lutein nevű antioxidánsból, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében (Oslói Egyetemi Kórház kutatása).

Nagyon ízletes salátával, gyümölcslevesbe vagy sütemények kiegészítőjeként.

  • Figyelemre méltó tápanyagok: C-vitamin, rost, kálium-, réz-, magnézium-, E-vitamin, mangán

 

 

Avokádó

 

 

Avocadó

 

Az avokádó kiváló forrása a egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavaknak. Fehérje dús, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok hús helyett is fogyasztják.                                    

Próbáld ki szendvicsnek borssal és sóval, salátákhoz, köretnek, levesnek valamint nagyon finom mézzel és dióval.

  • Figyelemre méltó tápanyagok: olajsav, E-vitamin, K-vitamin, rost, kálium, folsav, vas, B6-vitamin, a C-vitamin réz

Póréhagyma

 

póráhagyma

Póréhagyma ugyanabba a családba tartozik, mint a fokhagyma és hagyma.  Megállapították, hogy csökkenti a koleszterinszintet, valamint stabilizálja a vércukorszintet.

Póréhagymának enyhébb, édesebb az íze mint a hagymának, ezért nagyon finom levesnek, mártásokhoz és párolt zöldségekhez. Sült halak mellé kiváló.

  • Figyelemre méltó tápanyagok: mangán, C-vitamin, vas, folsav, B6-vitamin

Kelbimbó

kelbimbó

Vadkáposztából nemesített zöldségféle, mely különleges ízével egyaránt felhívja magára a figyelmet. A kelbimbó jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Kimutatták, hogy csökkenteni a szívinfarktusok kockázatát. Különösen erős ez a hatása akkor, hogyha más zöldségféléket és gyümölcsöket is rendszeresen fogyasztunk mellette. A szakemberek azt javasolják, hogy a terhesség alatt végig, de már a tervezett teherbeesés előtt néhány hónappal is fogyasszunk bőségesen kelbimbót és más magas folsav tartalmú növényt.                              

A kelbimbót köretként fűszerezett vajjal, sóval, borssal, sajttal vagy citrommal készíthetjük. Levesek és pörköltek kedvelt kiegészítője.

  • Figyelemre méltó tápanyagok: K-vitamin, C-vitamin, folsav, A-vitamint, mangánt, rost, kálium, B6-vitamin, B1-vitamin, omega-3 zsírsavak, vas, foszfor, fehérje, magnézium, B2-vitamin, E-vitamin, réz, kalcium

 Zöldbab

zöldbab

Egészséges a csontoknak, gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz.  Jó hatással van a szívre, bőrre, memóriára. Támogatják az immunrendszert.

Zöldbabot lehet hagyományosan használni köretnek, húsosokhoz, ragukhoz és levesekhez. Aki egy kicsit kreatívabb próbálja ki hideg tonhallal vagy csirke salátához.

  • Figyelemre méltó Tápanyagok: C-vitamin, K-vitamin, mangán, A-vitamin, rost, kálium, folsav, vas, magnézium, réz, kalcium, foszfor, fehérje, omega-3 zsírsavak

Brokkoli

brokkoli

Serkenti az emésztőrendszert, szívbetegség, megakadályozza a szürke hályogot, véd a fekélyek ellen, erősíti az immunrendszert.                                                                                

Ez a sokoldalú zöldség nagyon finom nyersen vagy főzve, hidegen vagy melegen, levesek, saláták, húsos, pörköltek készíthetők belőle vagy csak önmagában is fogyasztható.

  • Figyelemre méltó Tápanyagok: C-vitamin, A-vitamin, folsav, rost, mangán, kálium, B6-vitamin, B2-vitamin, foszfor, magnézium, fehérje, omega-3 zsírsavak, a B5-vitamin, vas, kalcium, B1-vitamin, vitamin B3, cink, E-vitamin

Padlizsán

padlizsán

Ez a tojásgyümölcs vírusellenes hatású és csökkenti a koleszterinszintet. Jó hatással van a szívre.

Padlizsán lehet sült, pörkölt vagy párolt. Próbáld ki pirítva, más zöldségekkel, curryvel, citromlével, olívaolaj és fokhagymával.

  • Figyelemre méltó tápanyagok: rost, kálium, mangán, B1-vitamin, B6-vitamin, folsav, magnézium, B3-vitamin

Spenót

spenót

Popey-nek igaza volt! A spenót egy táplálkozási erőmű. A kutatók azt állítják, hogy ez a zöld növény legalább 13 különböző flavonoid vegyületet tartalmaz, ami serkenti az anyagcsere folyamatokat. Sok K-vitamin van benne, védi a szívet, vérnyomásszabályzó, Folsavtartalmának köszönhetően terhes nőknek ajánlott fogyasztása.

Spenótot hozzá lehet adni szinte bármilyen ételhez. Ez az egyszerű zöldség különlegessé teszi az ételeinket. Próbáld ki tojással, tésztával, hallal, husokkal, pizzával, és persze salátával is.

 

  • Figyelemre méltó tápanyagok: K-vitamin, A-vitamin, mangán, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, B6-vitamin, triptofán, rost, réz, B1-vitamin, fehérje, foszfor, cink, E-vitamin, omega- 3 zsírsavak, B3-vitamin, szelén