Babbal és kölessel töltött paprika
- 1 csésze só nélkül 1 babérlevéllel puhára főtt bab
- 1 csésze főtt köles
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 8 zöldpaprika egészben kimagozva
- 2 sárgarépa reszelve
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
- 1 csésze paradicsom püré
- 1 sűrített paradicsom
- 6 friss bazsalikom levél apróra vágva
- ½ csésze barnarizs szirup
- 1 kávéskanál tengeri só
- ½ csésze kukoricakeményítő hideg vízben feloldva
Friss vízben, só nélkül, 1 babérlevéllel, fedő alatt puhára főzzük a beáztatott fél csésze babot, leszűrjük és kivesszük a babérlevelet.
Háromszoros forrásban lévő vízbe tesszük a kölest és egy csipet tengeri sóval 25-30 perc alatt megfőzzük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, pépesre gyúrjuk a babot és a kölest, ha szükséges még teszünk hozzá tengeri sót, majd megtöltjük vele a kibelezett paprikákat.
Az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a reszelt sárgarépát, kevergetve sütjük néhány percig, felöntjük a bab maradék főzőlevével, hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt, a pürét és a rizsszirupot, ha majd összekeverjük.
A töltött paprikákat a lébe tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a paprikákat és fedő alatt megfőzzük. Kivesszük a töltelékeket, a feloldott keményítőt és a friss bazsalikom leveleket a léhez keverjük és lassan főzve, kevergetve besűrítjük. A többi friss bazsalikom levéllel díszítjük a tálalásnál.