Babbal és kölessel töltött paprika

2014.05.17 10:48
  • 1 csésze só nélkül 1 babérlevéllel puhára főtt bab
  • 1 csésze főtt köles 
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 8 zöldpaprika egészben kimagozva
  • 2 sárgarépa reszelve
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt olaj
  • 1 csésze paradicsom püré
  • 1 sűrített paradicsom
  • 6 friss bazsalikom levél apróra vágva
  • ½ csésze barnarizs szirup
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • ½ csésze kukoricakeményítő hideg vízben feloldva

Friss vízben, só nélkül, 1 babérlevéllel, fedő alatt puhára főzzük a beáztatott fél csésze babot, leszűrjük és kivesszük a babérlevelet.

Háromszoros forrásban lévő vízbe tesszük a kölest és egy csipet tengeri sóval 25-30 perc alatt megfőzzük.  Beletesszük a zúzott  fokhagymát, pépesre gyúrjuk a babot és a kölest, ha szükséges még teszünk hozzá tengeri sót, majd  megtöltjük vele a kibelezett paprikákat.

Az olajon kevés tengeri sóval üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a reszelt sárgarépát, kevergetve sütjük néhány percig, felöntjük a bab maradék főzőlevével, hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt, a pürét és a rizsszirupot, ha majd összekeverjük.

A töltött paprikákat a lébe tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a paprikákat és fedő alatt megfőzzük. Kivesszük a töltelékeket, a feloldott keményítőt és a friss bazsalikom leveleket a léhez keverjük és lassan főzve, kevergetve besűrítjük.  A többi friss bazsalikom levéllel díszítjük a tálalásnál.