Csicseriborsós és zöldséges tészta
4 főre, főzési idő 60-70 perc, össz ár: 740 Ft
Hozzávalók:
- 40 dkg tojás nélküli durum orsótészta,
- 20 dkg csicseriborsó mosva, hideg vízben 8-12 órát áztatva,
- 1 fej vöröshagyma kockára vágva,
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
- 1 fehérrépa és 1 sárgarépa vékony lapokra vágva,
- 1 kávéskanál hidegen sajtolt napraforgó vagy szezám olaj,
- 1 kávéskanál tengeri só,
- víz a tészta és a csicseriborsó főzéséhez,
- tálaláskor a díszítéshez újhagyma apróra vágva
Az beáztatott csicseriborsót friss háromszoros vízben só nélkül puhára főzzük, kuktában 50 perc, fazékban kicsit több vízzel 60-70 perc alatt, fontos, hogy csak a legvégén, a puhulása után sózzuk meg. A hevített olajon a csipet sóval kevergetve üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a gyökérzöldség lapokat, kevergetve sütjük néhány percig, végül hozzáöntjük a puhára főtt csicseriborsót a maradék kevés főzőlevével és együtt a zöldségek puhulásáig főzzük. Egy fazék, forrásban lévő sós vízbe öntjük az orsó tésztát, megkeverjük, majd puhulásig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel gyorsan lemossuk, és a szűrőben lecsepegtetjük. A forró csicseriborsós zöldséghez keverjük a meleg főtt tésztát és újhagymával díszítve tálaljuk.