Farsangi olajban sült almás-mazsolás golyó rizssziruppal
- 1 kg durum liszt,
- 42 gr sütő por vagy szódabikarbóna,
- 1 evőkanál tengeri só,
- 300 g mazsola kevés vízzel és citromlével beáztatva,
- 6 db közepes, édes alma kb. 1 cm-es kockákra vágva,
- 1 mosott citrom reszelt héja,
- 1 liter víz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral vagy szódabikarbónával, a tengeri sóval, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a vizet, a mazsolát és az alma kockákat és keverjük el. Melegítsük fel a serpenyőben az olajat. Egy közepes méretű fagylaltos kanállal, vagy evő kanállal vegyünk a tésztából, formáljuk golyóvá – lisztezett kézzel – majd tegyük a meleg olajba a próba darabot. Süssük 10 percig, amíg aranyszínűre változnak. Papír törlőre szedjük ki, ami felszívja a felesleges olajat. Félbevágva vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük a sültségét és megsütjük a többit. Ügyeljünk az olaj hőmérsékletére. Tálaláskor leönthetjük rizsszirupos vízzel, vagy cukor és mesterséges édesítők nélkül eltett sárgabarack vagy alma lekvárt adhatunk hozzá kis tálkában mártogatni.