Farsangi olajban sült almás-mazsolás golyó rizssziruppal

2014.05.17 10:50
  • 1 kg durum liszt,
  • 42 gr sütő por vagy szódabikarbóna,
  • 1 evőkanál tengeri só,
  • 300 g mazsola kevés vízzel és citromlével beáztatva,
  • 6 db közepes, édes alma kb. 1 cm-es kockákra vágva,
  • 1 mosott citrom reszelt héja,
  • 1 liter víz
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet a sütőporral vagy szódabikarbónával, a tengeri sóval, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a vizet, a mazsolát és az alma kockákat és keverjük el. Melegítsük fel a serpenyőben az olajat.  Egy közepes méretű fagylaltos kanállal, vagy evő kanállal vegyünk a tésztából, formáljuk golyóvá – lisztezett kézzel – majd tegyük a meleg olajba a próba darabot. Süssük 10 percig, amíg aranyszínűre változnak. Papír törlőre szedjük ki, ami felszívja a felesleges olajat. Félbevágva vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük a sültségét és megsütjük a többit. Ügyeljünk az olaj hőmérsékletére. Tálaláskor leönthetjük rizsszirupos vízzel, vagy cukor és mesterséges édesítők nélkül eltett sárgabarack vagy alma lekvárt adhatunk hozzá kis tálkában mártogatni.