Mentás-rozmaringos sárgabarack lekvár

2014.05.18 09:06

Mentás-rozmaringos sárgabaracklekvár

Címkék: kajszibarack, lekvár, menta, rozmaring, sárgabarack

A nagymama lekvárja, a nagymama lekvárja. Leginkább az jellemzi, hogy jó édes, és, hogy mindig is így fogja készíteni, mert így szokta meg és a család is így szereti. De Te miért ne kísérletezhetnél kicsit? Ezt az adag lekvárt, most egy kis rozmaringgal és mentával fűszereztem. Mivel a lekvár alapvetően édes, ezért mindkét fűszernövény kicsit feldobja, miközben igazán friss ízt kölcsönöz neki.
Ennél a lekvárnál, barna nádcukrot és zselésítő anyagot használtam.

Ez a mennyiség 3 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen, és maradt még egy kicsi, ami másnap reggel rögtön el is fogyott.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack mag és héj nélkül (ehhez a tiszta mennyiséghez nagyjából 1,3 kg sárgabarack szükséges)
  • 1 zacskó Dr. Oetker dzsemfix szuper 3:1
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 15-20 levélke friss rozmaring
  • 4 levél menta

Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.

A rozmaring és a menta levélkéket vágd fel apró darabokra.

A sárgabarack héját eltávolítva a lekvárnak szép színe marad, ezért én rászánom azt a plusz 10 percet, és lehúzom a barackok héját. Egy fazékban forralj vizet, és 1 percre rakd bele a barackokat, majd vedd ki őket a vízből, várj egy picit, amíg kéz meleggé válnak, könnyedén húzd le a héjukat, és rögtön magozd is ki őket.

Az így meghámozott barackokat tedd a fazékba, amelyben a lekvárt fogod főzni, és egy krumplinyomóval törd össze őket, de csak annyira, hogy ne legyenek egészben, és még darabosak maradjanak. A dzsemfixet és a barna nádcukrot keverd hozzá a gyümölcshöz, és közepes lángon tedd fel főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett várd meg amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor forrald még 5 percig, majd vedd le a tűzről.

Ilyenkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most csavard ki a citrom levét, és a felaprított mentával valamint a rozmaringgal együtt, ezeket is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.

Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.

Jó étvágyat hozzá!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:
Fitness mutató:
Vega:igen