Tavaszi-nyári miszó leves

2014.05.17 10:49
  • 8-12 cm-es szárított kombu vagy wakame mosva, 10 percre áztatva és darabolva,
  • 4 csésze tiszta víz,
  • ½ tofu tömb (15 dkg) 1 cm-es kockára vágva,
  • 3 ek árpa vagy fehér miszó,
  • 1 ek mirin főzőbor,
  • 1 kisebb újhagyma vékonyra szeletelve,
  • 1 csipet tengeri só

Az kombut az áztató vizével és a sóval 5-8 percig főzzük. Az utolsó percben beletesszük a mirint és a tofut. A miszót egy csészében 3 ek vízzel elkeverjük, beleöntjük a levesbe, majd elzárjuk a tüzet. A miszót nem forraljuk, csak keverjük a levest, hogy feloldódjon. Melegen merjük tálkába a vékonyra vágott újhagyma karikák tetejére.

Változatok: 
- főzhetünk bele 1 sárgarépát vékony félholdakra vágva és/vagy 1 szárzeller szárat vékonyra vágva, 
- díszíthetjük friss lucerna csírával is.