Tiramisu szelet vagy torta
A tésztához:
60 dkg 70%-os liszt, amelyből 70% teljes kiőrlésű és 30% bio tönköly vagy durum fehér simaliszt
16 g alumíniummentes sütőpor, ½ teáskanál tengeri só, 1 teáskanál fahéj,175 ml hidegen sajtolt kukorica olaj
225 ml gyümölcs vagy rizsszirup, 350 ml víz
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Összekeverjük a száraz, egy másik keverő tálban a folyékony alapanyagokat, majd kevergetve a szárazhoz öntjük a folyékony részt és csomómentesre keverjük. Kiolajozott és lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
A tofus krémhez:
2 félkemény natúr tofu tömb (60 dkg), 1 csipet tengeri só, 50 ml hidegen sajtolt kukorica olaj, 75 ml rizsszirup
A hozzávalókat egy keverő tálban merülő mixerrel simára keverjük.
A lekváros krémhez:
1 üveg cukor nélkül eltett lekvárhoz keverjük, ½ narancs vagy citrom reszelt héját és 1 evőkanál narancs vagy citromlét
A négyszögletes tiramisu szeletek összeállítása:
A tortalapot kihűlés után vízszintesen 2 egyenlő részre szeleteljük. A tésztaréteget meglocsoljuk gabonakávéval, rákenjük a tofus krémet, ezt megszórjuk kakaó, karob vagy gabonakávé porral és felszeleteljük. Tálaláskor szeletenként lekvár halmokat teszünk rá. Ezt látjuk lefotózva.
Az emeletes tiramisu torta összeállítása:
A tortalapot kihűlés után vízszintesen 2-3 egyenlő részre szeleteljük. Az alsó részt meglocsoljuk gabonakávéval, majd megkenjük cukor nélkül készített lekvárral és rátesszük a következő lapot. Ezt is meglocsoljuk gabonakávéval, megkenjük tofu krémmel és rátesszük a következő lapot. A felső lap tetejére gabonakávét locsolunk, majd a lekvár réteg kerül rá, amit vékonyan megszórunk holland kakaó, karob vagy gabonakávé porral. Készülhet két rétegben is a tofukrém tetején a porral.