praktikák és tippek: Késő ősszel van szezonja ennek a különleges gyümölcsnek. A gránátalma lédús, édes és zamatos, anitoxidánsokban gazdag magjait kemény burok védi. Nézzük, hogyan juthatunk hozzájuk a legegyszerűbben.
![]() |
Vásárlás
A zöldséges és gyümölcsös pultoknál keressük a gránátalmát. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy kemény, és fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Amelyik már kiszáradt, az belül is száraz, és már nem jó.
![]() |
A magok kinyerése
A gránátalma pucolását azzal kezdjük, hogy felveszünk egy gumikesztyűt, mert szépen megfoghatja a kezünket. ha ezt mégis kihagyná, akkor ecetes vízzel gyorsan megszabadulhat a nem kívánt tenyér színezéktől. A gránátalmát vágjuk négy darabba. Majd mindegyik negyedet óvatosan törjük keresztben ketté. A kezünkkel távolítsuk el a magokat védő, vékony hártyát, a magokat pedig óvatosan morzsoljuk ki a héjból.
A magok eltávolítását egy tányér felett végezzük, hogy a kicsöpögő gyümölcslevet felfoghassuk. Ezt semmi esetre se dobjuk ki, inkább igyuk meg, hiszen a gránátalma is a szuper-élelmiszerek közé tartozik: minden cseppje ajándék.
Egy másik magozási mód az, amikor a gyümölcs alját, és tetejét vékonyan levágjuk, majd egy-két helyen óvatosan bevágjuk a kemény külső héját. Ezt követően kézzel végezzük a magozást a fent leírt módon. Mindkét esetben csepeghet a mag leve, hiszen a picinyke gyümölcsmagok védő hártyája nagyon vékony, szinte lehetetlen veszteség nélkül kinyerni. De nem baj, mert a hámozás közben is csipegethetünk, ami nagyon élvezetes dolog.
Vannak, aki levágják a tetejét, majd vizet öntenek bele, és kirázogatják. Ezt nem próbáltam, akit érdekel, járjon utána.
Csicseriborsó liszt, gluténmentes liszt
A csicseriborsó egy tápláló, és igen változatosan elkészíthető hüvelyes. Többnyire szemes formában fogyasztjuk, de lisztjét is változatosan felhasználhatjuk. A Thermomixben pillanatok alatt elkészíthető a csicseriborsó liszt is.
![]() |
TIPP: Hagyományos aprítóval nem nagyon kezdjünk ehhez a művelethez, mert beletörhet a "bicskánk". Akinek viszont van Thermomixe, az bártan vesse bele magát az őrölésbe.
Tegyen 100 g száraz csicseriborsót a mixerbe, majd 1 percen át 10-es fokozaton őrölje le a borsót.
Ezt a lisztet felhasználhatja humusz, krémleves készítéséhez, akár még kenyerekhez is.