praktikák és tippek:  Késő ősszel van szezonja ennek a különleges gyümölcsnek. A gránátalma  lédús, édes és zamatos, anitoxidánsokban gazdag magjait kemény burok  védi. Nézzük, hogyan juthatunk hozzájuk a legegyszerűbben.


A gránátalma hámozása

Vásárlás


A zöldséges és gyümölcsös pultoknál keressük a gránátalmát. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy kemény, és fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Amelyik már kiszáradt, az belül is száraz, és már nem jó.


A gránátalma hámozása

A magok kinyerése


A gránátalma pucolását azzal kezdjük, hogy felveszünk egy gumikesztyűt, mert szépen megfoghatja a kezünket. ha ezt mégis kihagyná, akkor ecetes vízzel gyorsan megszabadulhat a nem kívánt tenyér színezéktől. A gránátalmát vágjuk négy darabba. Majd mindegyik negyedet óvatosan törjük keresztben ketté. A kezünkkel távolítsuk el a magokat védő, vékony hártyát, a magokat pedig óvatosan morzsoljuk ki a héjból.
A magok eltávolítását egy tányér felett végezzük, hogy a kicsöpögő gyümölcslevet felfoghassuk. Ezt semmi esetre se dobjuk ki, inkább igyuk meg, hiszen a gránátalma is a szuper-élelmiszerek közé tartozik: minden cseppje ajándék.


Egy másik magozási mód az, amikor a gyümölcs alját, és tetejét vékonyan levágjuk, majd egy-két helyen óvatosan bevágjuk a kemény külső héját. Ezt követően kézzel végezzük a magozást a fent leírt módon. Mindkét esetben csepeghet a mag leve, hiszen a picinyke gyümölcsmagok védő hártyája nagyon vékony, szinte lehetetlen veszteség nélkül kinyerni. De nem baj, mert a hámozás közben is csipegethetünk, ami nagyon élvezetes dolog.

Vannak, aki levágják a tetejét, majd vizet öntenek bele, és kirázogatják. Ezt nem próbáltam, akit érdekel, járjon utána.

                                                       



Csicseriborsó liszt, gluténmentes liszt    Email

                                               





A csicseriborsó egy tápláló, és igen változatosan elkészíthető hüvelyes.  Többnyire szemes formában fogyasztjuk, de lisztjét is változatosan  felhasználhatjuk. A Thermomixben pillanatok alatt elkészíthető a  csicseriborsó liszt is.


Csicseriborsó liszt

TIPP: Hagyományos aprítóval nem nagyon kezdjünk ehhez a művelethez, mert beletörhet a "bicskánk". Akinek viszont van Thermomixe, az bártan vesse bele magát az őrölésbe.
Tegyen 100 g száraz csicseriborsót a mixerbe, majd 1 percen át 10-es fokozaton őrölje le a borsót.
Ezt a lisztet felhasználhatja humusz, krémleves készítéséhez, akár még kenyerekhez is.