almalekvár

2014.05.18 09:10

Almalekvár

Címkék: alma, cukormentes, dzsem, lekvár

Életemben először Zselickisfaludon voltam táborban. Itt ettem az addig számomra legkülönlegesebb lekvárt, almalekvárt. Mivel nálunk főleg barack, szilva és ribizli lekvár szokott lenni, számomra az almalekvár teljesen új volt. Annyira ízlett, hogy folyton kérleltem a konyhásokat, hogy én hadd egyek tízóraira és uzsonnára almalekváros kenyeret a májkrémes helyett. Szerencsére megesett rajtam a szívük, és mindig megkaptam a lekváros kenyerem.
Azóta sokszor eszembe jutott az almalekvár, de valahogy soha nem készítettünk. Nem is értem, hogy miért nem. A minap az egyik szomszédunk szólt, hogy rengeteg nyári almájuk van, és nem tudnak vele mit kezdeni, szedjünk belőle bátran. Szedtünk is a zamatos, finom almából. Az első gondolatom az volt, hogy készítek belőle valami fincsi sütit, aztán eszembe jutott az almalekvár, és a süti projekt ugrott.

Mivel az alma nagyon finom édes volt, cukrot nem adtam a lekvárhoz.

Hozzávalók:

  • 1 kg friss zamatos alma (megpucolva, kimagozva)
  • 1 zacskó Dr. Oetker dzsemfix szuper 3:1
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve
  • 1 lime leve
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.

Az almát vágd nagyon apró kockákra, majd add hozzá a vizet, a fahéjat, a dzsemfixet és közepes lángon tedd fel főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett várd meg amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor krumplinyomóval már könnyedén össze tudod törni az almát. Én nem pépesítettem össze teljesen, maradtak benne darabkák is. Ezután forrald még 5 percig folyamatos kevergetés mellett, majd vedd le a tűzről.

Ilyenkor még elég híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most csavard ki a citrom és a lime levét és add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.

Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.

Jó étvágyat hozzá!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:
Fitness mutató:
Vega:igen