Teljes kiőrlésű kenyér szódabikarbónával – teljes kiőrlésű, gyorsabb a kovászosnál
- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (1/3 részben fehér tönköly vagy durum liszt is lehet)
- 4-8 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 4 dl víz,
- 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál tengeri só
- Ízesítéshez zöld fűszerek (koriander, kakukkfű, bazsalikom, majoránna), 1 őzgerincforma
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és valamelyik fűszert vagy többet. Adjuk hozzá az olajat, majd a vizet és gyúrjuk össze. Ragacsos tésztát kapunk. Olajjal kenjünk ki egy őzgerincformát, tegyük bele a tésztát, vizezzünk be egy tollkenőt, és kenjük meg a tészta tetejét. Gáz sütőben 3-as fokozaton, légkeveréses sütőben 175 fokon 45-50 percig sütjük. Sütés után újra megkenjük vízzel és tiszta törlőruhába tekerve egy rácson hagyjuk kihűlni. Néhány napig eláll. Ha teljes kiőrlésű kovászos kenyeret éppen nem kapunk, vagy kevesebb időnk van, így készíthetünk leggyorsabban teljes kiőrlésű kenyeret. Ez sült lisztes termékként szélsőséges, kiszárító hatású, ezért gőzöljük néhány percig a szeleteket az alkalmankénti fogyasztás előtt. Ünnepi szendvicseket varázsolhatunk a szeletekből a különféle pástétomokkal (Makrobiotikus uzsonnák, útravalók és pástétomok c. könyvben sokfélét találunk), ha karácsonyi süteményszaggató formák - fenyőfa, gyertya, harang, csillagok, mikulás, hóember stb. – segítségével kivágjuk a vékonyabb kenyérszeleteket.
Fűszeres tarkabab krém füstölt tofuval - kolbász ízű
1 csésze tarkabab 6-12 órára beáztatva és 2 csésze vízben, só nélkül puhára főzve 4 cm-es kombu darabbal vagy 2 babérlevéllel vagy 2 csésze főtt tarkabab és ½ csésze a bab főzőlevéből, 1 evőkanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy nyáron olíva olaj, 1 csapott teás vagy kávéskanál tengeri só felnőtteknek állapottól függően, 1/3 füstölt bio tofu (10 dkg), 1 teáskanál őrölt piros paprika, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma zúzva vagy reszelve
Az előkészített hozzávalókat mozsárban, merülő mixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. Tálalhatjuk gőzölt kenyérrel és zöldségekkel, megtölthetjük vele a babos táskát, tehetjük szusiba, gabona golyóba, kínálhatjuk főtt tésztával, adhatunk hozzá a pépesítés előtt 1 fej kockára vágott lilahagymát. Az íze hasonlít a kolbászéhoz, ezért a húsos étrendről áttérők átmeneti étrendjében is fontos szerepe van az új ételek elfogadásában. Kellemes szendvicsek készíthetők belőle nyers zöldség dísszel és finom töltött táskában megsütve is.